Økologisk landbruk - my ass!

 

Et av de  prosjekt som jeg hadde sett for meg skulle bli en ganske tilfredsstillende sak ved det gode liv på landet, er småskala landbruk. Vi har bygget drømmehuset på en nydelig tomt like ved der som jeg vokste opp, og kjøkkenhage og digert blomsterbed var noen av de første ting vi fikk på plass. Jeg så for meg de nydelige sommerdager der jeg  bronsebrun og med kjærlighet pleiet de grønne vekster så de bugnet, og kunne høste vennekretsens beundring når jeg serverte de lekreste retter av produkt fra egen hage.

Det viste seg at det var et par  -tre faktorer jeg ikke hadde tatt hensyn til. Den første var at vi ikke hadde peiling. Akkurat det er jeg vant til, så har derfor blitt veldig flink til å lese meg opp, eller ? enda mer effektivt ? ringe en venn. Aud, som har en hage som er kåret til Sogn og Fjordanes fineste, ble min mentor i saken. Så alt kom NED, og endeløse mengder med dyreavføring ble gnidd inn i bed. Ganske ekkelt, egentlig, men ok. 

Faktor to var vær. Jeg hadde jo som sagt belaget meg på endless summer der jeg skulle putle i bikini, på velpleid grunn. Jævla høljing dag ut og dag inn, nordavind og flom var ikke helt med i planen.

Faktor tre var samarbeidsvillige barn, de første år vi bodde i pukkhaug med toåring ble IKKE de store jordbruksår, heller bære bære bære, forbanne jeger (som faktisk tilfeldigvis er tømrer) for at vi ikke hadde terasse til å slippe fra seg barn på, sysselsette det m noe vann og en katt, eller HVA SOM HELST som kunne gi meg 20 minutter fri. Terassen kom i september år 2, var bygget på tre timer, og nei ? jeg klappet ikke i hendene mens jeg hoppet opp og ned av lykke, FAEN, det tok kun TRE timer, og jeg hadde fungert som gåstol to somre. Noen år siden no, bæringen er erstattet av å måtte mekle i søskenkrangler, ca hvert 10. min.

Dette er egentlig slikt som vi har blitt enige om at vi må legge bak oss for å redde forholdet, så tilbake til status quo.

Sådde inne i vår: sukkererter, gresskar, squash, tomat, chili, og x antall blomster.  -Veldig fornøyd.

Status mai: Tynne stenglete vekster er på vei til å krype fra stuevindu til bed på egenhånd.

Status Juni,: Utplanting av innesådde tapere, gulrøtter og salat sådd direkte i kassedrivhus i snadderjord. Litt for sporadisk vannet.

Status dagen etter. Storm. Alle erter, gresskar og squash dau.

Status hele juni, juli og august: Regn, vind og død over tomat og chili, knekk på klematis og til og med en HUMLE ( tåler alt. Egentlig.)

Status juli, har gitt opp og snudd stol mot sjøen i stedet for kjøkkenhagen og bedet.  My assL

MEN noen lyspunkter.

Fjorårets potethøst:Bittelitt sent, etter enkeltes mening, men ikke så gæli.

 

Årets gulrothøst: ser bra ut !

 

Eh, egentlig målestokk. Men er det ikke knaskeguliser som er tingen?

Bedre lykke neste år.

9 kommentarer

madebygb

21.11.2011 kl.09:54

Herlig skrevet:-) Bedre lykke neste år!

tujanka

21.11.2011 kl.16:31

madebygb:Takk, ja, jeg har IKKE tenkt å gi opp drømmen om den bugnende hagen, men ser at jeg har litt å gå på:-)

Merete

21.11.2011 kl.19:20

Hørtes ut som drømmen om mine tomater... Også i år var de med på sommerens flyttelass til Verdens Navle, og også i år var de med hjem igjen - uten en eneste rød tomat etter endt ferie (6 uker). Men i år hadde jeg i alle fall lært av erfaring, og byttet ut de fullvoksne sortene med busk-tomater... Vel hjemme igjen sto de ute i Nelson Garden sitt nye praktiske terrassedrivhus (litt reklame må man jo få med!), til langt utpå høsten, framdeles uten å frambringe en eneste rød tomat. I slutten av september krøp jeg til korset og tok dem inn i stuevarmen - de fire plantene sto jo der i sin beste form og struttet med dusinvis av grønne små tomater! Og der fikk de stå og storkose seg med panoramautsikt og sole seg i glansen for alle undrende blikk... Etter noen uker belønnet de meg med sine første smakfulle røde frukter, og vill av lykke fortsatte jeg å vanne tomatplanter i stuevinduet høsten igjennom. Faktisk har de holdt meg med tomater helt ut til for 14 dager siden! Det er vel løgn å si at de var solmodne, de må nok heller kunne defineres som stuemodne, men gleden og stoltheten over egenproduserte busktomater overskygger fullstendig slike bagateller som at produksjonen var flere måneder på overtid!

Konklusjon: til neste år skal jeg så i februar - ikke i april/mai! Og jeg har begått mange andre feil som må til før man kan kalle seg hobbygartner, og jeg skal gladelig dele mine dyrekjøpte lærdommer med deg over et glass rødvin en kveld :-) (men ikke fra egenproduserte druer, for den høstingen har vi ikke tid til å vente på!). Men et lite tips kan jeg jo komme med her og nå: Begynn våren med å få frøplantene ut i et eller annet form for drivhus allerede i mars, da blir de sterke og grønne, og ikke lange, tynne og lysegule etter å ha vokst til inne hvor vi som regel ikke klarer å gi dem nok lys i forhold til temperaturen! Og nå er det bare et par måneder før du kan starte den neste hagesesongen med fornyet inspirasjon og påfyll ;-) Lykke til!

tujanka

21.11.2011 kl.20:52

Merete:Du har nok evig rett i at forkultiveringen må starte tidligere, og legger herved inn bestilling på Nelson Garden terassedrivhus til medio februar. Rødvin og frøposer er en fin kombinasjon, bare passe på å skrive på de fixe pinnene med navn litt tidlig på kvelden:-)Så må det da lykkes neste år???

cuskima

12.03.2014 kl.22:59

herlighet eg dauuuuuuer <3

I LÅW JU, dette inlegget var priceless hahahahaha

Umiddelbart fått ny følger!

tujanka

12.03.2014 kl.23:15

cuskima: Bra du likte det! Som jeg sier til dem som lurer på hvorfor jeg blogger, Hele målet med denne totalt useriøse bloggen, er at verden skal bli et bedre sted, fordi de som har vært innom den har fått seg en latter, eller i det minste trukket på smilebåndet, og jeg får skrevet av meg all fustrasjon over å ikke kunne være litt mer normal. Jeg dikter nemlig ikke opp en ting, på noen av innleggene, slike ting SKJER meg, absolutt hele tiden. Det tragiske er jo at jeg ikke har hatt et snev av progresjon som hagemenneske, men går like fullt løs på det hele hver vår. Og i ÅR!!! Yezz! Følger back at yah!

cuskima

12.03.2014 kl.23:50

så flott :) Thank ju spank ju :)

Ja nei eg kunne skrevet om alt det pyton og merkelig og skjeive som skjer i mitt liv også,men som oftest tror ikkje folk meg fordi ikkje SÅ mye rart og feil kan skje med bare en person hahaha

De tok feil og nå fant eg jo en annen hahaha kult :D

Ja målet må være å gjøre verden bedre, er så mange nett troll så vi får heller bidra på vår måte :))

tujanka

13.03.2014 kl.00:28

cuskima: Enig! Bloggen begynte egentlig som et prosjekt i lærerutdanninga mi for å lære HTML, men er jo veldig gøy, (OG TIDKREVENDE!) Jeg leser absurde mengder ungdomsblogger i forbindelse med jobbprosjekt, og kan bli helt satt ut av hva enkelte kan få seg til å skrive. Iallefall rikelig med bloggmateriale der... Kommer plutselig et innlegg om det, ja...Jeg merker i allefall at det jeg leser for egen hygges skyld, er godt skrevet humor eller meninger. Men så begynner jeg da vel nu å bli en tilårsgammal røy, så dagens outfit med en tenåring som har tatt silikon i puppene og har lepper som er så svulne at hun må være forsiktig med å henge for nært bussvinduet på skoleruten - hun kan risikere å bli sugd fast i den, er bare trist.

Som vanlig et ufattelig langt ressonement før jeg kommer til poenget, men;skriv hva du vil, og kos deg;-)

cuskima

13.03.2014 kl.01:55

Spennende :)

Eg skriver en annen fellesblogg med flere jenter som heter http://www.iknowthatmagazine.com/

Der skriver eg om hud hår og egenpleie, men får ikkje publisere selv så dermed ble min blogg fød -eg kunne jo ikkje som utålmodig Bergenser med Nordnorsk blod i årene sitte å vente på å få ut mine innlegg i ukesvis :P

Så nå skrier eg begge steder -litt innlegg på fellesbloggen og haugevis på min :)

Ja nei outfits og what not finner du neppe på min blogg heller -ei heller superpersonlige greier om fødsel og neseoperasjoner og silikon og ammetåke mm :D

Eg er nok litt over gjennomsnittelig intressert i hudpleie og økologisk og selvsagt cruelty free og prøver å skrive endel om dette og en haug med alt annet :P

Nettet streiker I HATE GET og det skal eg si til dem i morgen :P

Skriv en ny kommentar

tujanka

tujanka

42, Bergen

Lærer, ikt-person,masterstudent,språkelskende, liberalistisk,nysgjerrig, bergensk bokorm - som har valgt det gode liv på landet. Twitter og Instagram: tujanka Facebook: Også tujanka Kontakt : tujanka@hotmail.com

Follow my blog with Bloglovin

Kategorier

Arkiv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hits