Lyst til å ta del i Skifjordidyllen?

Ein bisschen.... 

Den frasen fra meg var like årviss som Melodi Grand Prix og regnvær i juli da jeg var liten. 


Og krabbe! 
 

Tyske turister stod stadig vekk i tunet og lurte på alt mellom himmel og jord, enten det var femhesteren som ikke startet, eller at far i huset hadde falt igjennom sengebunnen, og alltid lurte de på om jeg snakket tysk. Og det gjorde jeg jo, i allefall ein bisschen. 


15 år og med et tysk ordforråd på ca 50 ord. Ich weish nicht, aber ich kan das herausfinden, var en gjenganger. 


Grunnen til at de stod i akkurat vårt tun, var at vi drev et hyttesenter før i tiden. Foreldrene mine forlot Bergen og byen i en grønn folkevogn for mer enn førti år siden, med fire unger, en bikkje og en bestemor på lasset. Tiden var inne for å legge ut på nye eventyr, og det resulterte i et hyttesenter med syv hytter fantastisk vakkert beliggende i den lune vågen som markerer enden på Skifjorden. 


Helt til høyre ser du vårt hus, Oppe til høyre er barndomshjemmet, og i fremkant av bildet ligger Sandalen Hytter. Den som er til salgs ligger rett på veien ned til naustene.

 

Så hver eneste sommer fyltes Vågane med liv og røre, tyske gloser og nederlanske konsonanter, og den evige duren av totakters påhengser. Kombinasjonen av beliggenheten et steinkast fra sjøen, roen, naturen og det vakre luftige designet på hyttene, var en slager, og mange kom tilbake år etter år.


Båtene og ikke minst påhengsene, har vokst litt de siste tiår...
 

Hyttene ble bygget i harmoni med omgivelsene, og selv i regnvær er det spesielt å sitte i stuen, med fyr i peien og være ett med naturen utenfor. Når sesongen var over, så hendte det at vi pakket i bilen, hele familien, og reiste de fem hundre meterne på hyttetur i Sandalen selv. Noen av de første minnene jeg har, er hvor kjekt det var å sitte der nede, uten tv men med brettspill og kortstokk, og grille et eple over de levende flammene i hyttepeisen. Når sesongen startet til påske, så kom byungene på ferie, og jeg flyttet inn sammen med dem. Det er plass til en bråte med hviskende jentunger på hemsen, og siden soveavdeling er adskilt fra oppholdsavdelingen, så fikk vi ligge og hviske leeeeenge, mens de voksne drakk vin i stuen og uten tvil fant løsning på både ett og to verdensproblem. 


Bilde: SSFJ Eiendom

Etterhvert flyttet vi alle hjemmefra, og det ble på tide å avvikle hyttedriften. Med tungt hjerte sa min mor opp avtalen med det tyske byrået, og hver og en hytte ble lagt ut for salg. Men den best beliggende hytten beholdt hun selv. Med utsikt over sjøen, der en kan sitte på terassen og telle ørrethopp i morgensolen. I dag fremstår området som et veldrevet og trivelig hytteområde ,med felles vaktmestertjeneste og godt samarbeid.Den som kjøper hytten får veldig trivelige naboer på kjøpet . Alle har satt sitt eget preg på sin egen hytte, modifisert dem etter egne ønsker og det har kommet opp store flotte naust til hver enhet. 


Bare å bykse uti... Bilde: SSFJ Eiendom
 

Mammas hytte er som den alltid har vært. Nytt kjøkken og nye takrenner har kommet på, men overlyset, funkispeisen og de store vinduene har bestått. Da vi skulle bygge vårt eget hus, og la planer sammen med arkitektene, så var designet på hyttene som Truls Waage tegnet den gangen til inspirasjon. Tidløst, stramt og vakkert. 


I ett med naturen. Både inne og ute. Bilde: SSFJ Eiendom

Men det er en tid for alt, og det begynner å bli krevende for henne å holde hus både i Bergen og her. Vi bor jo her, ungene elsker at hun kommer på besøk, og det er med tungt hjerte hun nå har bestemt seg for å selge hytten videre. Drømmen er jo at noen med barn skal kjøpe den, fylle hemsen med liv og latter, og at det kommer noen som ser verdien av å slå opp øynene, iføre seg et håndkle og løpe de femti meterne for å bykse uti til dagens første morgenbad. Noen som vil ta tak i en eiendom med sjel, og sette sitt eget preg på den, og gjøre mitt barndomsparadis til sitt. 

I morgen (søndag) er det visning, (lenke til prospekt) og vi er veldig spente på responsen. I tillegg er det vemodig. Det er den siste bit av det som var opprinnelsen til at familien Johannessen i det hele tatt kom til Hyllestad, og en del av det som var med på å forme meg som menneske, med ansvar, arbeid og definitivt trening av evnen til problemløsning. Det er HELT utrolig hva turister kan klare å rote seg opp i av situasjoner, eller finne på å spørre om. Og i tillegg blir man ganske tøff . 

Jeg husker for eksempel godt den gangen jeg skulle hente bosset fra hyttene og få det opp til hovedveien. (Hvorfor i alle dager hadde vi ikke spannene plassert der  oppe slik som i dag???!!) Min mor var bortreist, så jeg tok bilen og tilhengeren og dro ned, og havnet midt iblandt Mercedeser og Audier og digre tyskere i bar overkropp som stod humrende på terassene og fulgte med. Jeg var  helt elendig til å rygge med henger, og det var heller ikke rart. Jeg var nemlig bare 17 år og langt i fra lappen. Bilkjøring var uproblematisk, om enn ikke helt lovlig, men hengerrygging, DET var nytt. Så jeg smilte pent og sa at jeg håpet de hadde forsikringen i orden, siden jeg verken hadde lappen eller hadde gjort dette før. Dermed forsvant glisene, og før jeg fikk sukk for meg var både hengeren snudd og bossekkene fylt på i håp om at jeg skulle komme meg derifra, fortere enn svint. 

Akk ja. Det var tiiiider der. Og i morgen klokken 12 er det visning. Sparebanken Sogn og Fjordane tar seg av jobben,  Og ja, det er spennende... Men nå er det helg, på tirsdag er det avreise til Spania, og huset flyter. Så derfor skal jeg forlate Pc`n og gjøre en innsats. men jeg håper jo veldig  at du som har nikket igjenkjennende eller småsmilt til dette innlegget kommer på visning i morgen eller en annen dag. For da har du forstått hva jeg snakker om. Et sted er ikke bare et sted, og et hus er ikke alltid bare et hus. Noen steder har sjel, Sandalen hytte 6 er definitivt et av dem. 

-TJ-

#hyllestad #skifjord #detgodeliv #detgodelivpålandet #familie #barn #barndom #hytteliv #hytte 

 

7 kommentarer

Thomas Frydenberg

17.06.2017 kl.15:59

For et flott sted. Ønsker deg en god helg!

tujanka

17.06.2017 kl.16:06

Thomas Frydenberg: Takk, ja, det er en perle:-) God helg til deg og!

frodith

17.06.2017 kl.16:08

Det hørtes idyllisk ut, men jeg kommer nok ikke på visning :-D

tujanka

17.06.2017 kl.16:10

frodith: Du kan få ta med deg Salt og Pepper og komme på besøk uansett, NÅR du vil:-)

ann sissel

17.06.2017 kl.16:16

Fekk ei veke på ein av hyttene i bryllaupsgave av mor di for 40 år sida.Kjempeflott.Kosa oss max:-)

God ferie:-)

tujanka

17.06.2017 kl.16:23

ann sissel: Så kjekt! Det har blitt noen hytteturer på oss og;-) Vi satser på å få en triveleg nabo til i løpet av sommeren, , blir spennande dette! God ferie til deg og!

Torunn

17.06.2017 kl.19:07

Herlige bilder!

Ønsker deg en fin kveld videre :)

Skriv en ny kommentar

tujanka

tujanka

44, Bergen

Lærer, ikt-person,masterstudent,språkelskende, liberalistisk,nysgjerrig, bergensk bokorm - som har valgt det gode liv på landet. Twitter og Instagram: tujanka Facebook: Også tujanka Kontakt : tujanka@hotmail.com

Follow my blog with Bloglovin

Kategorier

Arkiv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hits